ویروس کرونا چیست و چگونه خود را در برابر آن نجات دهیم ؟
ویروس کرونا چیست ؟ در روز های اخیر حتما نام ویروس کرونا را از اخبار و شبکه های گوناگون شنیده اید. اما این ویروس چیست؟ با ما همراه باشید تا با این عامل بیماری زا که از شهر ووهان چین رواج یافته و اکنون به چندین کشور دیگر رسیده است بیشتر آشنا شویم.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC) ویروس کرونا به مجموعه ای از خانواده ی ویروس ها می گویند که می توانند منجر به ایجاد بیماری های تنفسی مانند سرما خوردگی شوند. اغلب افراد در طول زندگی خود با این عامل بیماری زا برخورد داشته اند اما معمولا بیماری های ناشی از آن خفیف و یا متوسط بوده است. این عوامل بیماری زا می توانند دستگاه تنفسی تحتانی را نیز درگیر کنند و بیماری هایی مانند ذات الریه و برونشیت را منجر گردند.
این ویروس ها اغلب در بین حیوانات رواج دارند و تعداد کمی از آن ها بر روی انسان تاثیر گذار می باشند. با این حال این ویروس می تواند تکامل یابد و از حیوان به انسان نیز منتقل شود. بیماری ای که امروزه توانسته است شرق آسیا را درگیر نماید نتیجه ی تکامل همین ویروس و انتقال آن از حیوان به انسان می باشد.
اما آیا کرونا بی خطر است؟
خیر ، این ویروس ها به صورت تکامل یافته می توانند بسیار خطرناک باشند و از حیوانات به انسان منتقل گردند. سندرم تنفسی کورنوویروس خاورمیانه (MERS-CoV) و سندرم حاد تنفسی کروناویروس (SARS-Cov) عواملی هستند که می توانند علائم شدید تری را نسبت به سایر عوامل بیماری زای پیشین از این خانواده منجر شوند. این دو عامل در سال های پیشین توانستند کشور های زیادی را درگیر کنند و منجر به مرگ افراد زیادی شوند. عامل بیماری زایی که روز های اخیر دنیا با آن درگیر است با نام COV2019 شناخته می شود و منجر به درگیری دستگاه تنفسی می شود.
با افزایش تعداد مرگ و میر توسط این ویروس، مقامات بهداشتی در حال یافتن اطلاعات بیشتر درباره ی این عامل بیماری زا و راه های جلوگیری از شیوع آن می باشند.
چند نفر دچار این ویروس جدید شده اند؟
طبق گزارشات نیویورک تایمز تا کنون آلودگی 2700 نفر و مرگ بیش از 80 نفر توسط این عامل بیماری زا تایید شده است.
علاوه بر چین گزارشاتی از افراد آلوده در کشور های آمریکا، فرانسه، استرالیا نیز به دست آمده است که اغلب افراد در این کشور ها به تازگی از شهر ووهان چین بازگشته بودند.
این عامل بیماری زا چه مقدار گسترش یافته است؟
اولین عامل گزارش شده در 31 دسامبر 2019 در شهر ووهان چین بوده است و از آن زمان تا کنون این ویروس به کشورهای مختلف دیگر از جمله تایلند ، ژاپن ، کره ، ایالات متحده ،فرانسه، تایوان، استرالیا گسترش یافته است. در روز 25 ژانویه در کانادا نیز فردی که به تازگی از شهر ووهان چین بازگشته بود به این ویروس مبتلا شده است. در کشور پرتغال و شهر لیسبون نیز موردی مشابه یافت گردیده است و فردی بعد از بازگشت به کشورش علائم این ویروس را از خود نشان می دهد.
در آمریکا اولین فرد مبتلا در تاریخ 21 ژانویه در واشنگتن رویت شد. در 24 ژانویه مقامات این کشور دومین فرد مبتلا به این عامل بیماری زا را که خانمی در شیکاگو بود معرفی نمودند (هر دوی این افراد نیز به تازگی از شهر ووهان بازگشته بودند و اکنون در بیمارستان بستری می باشند). تاکنون 5 نفر در آمریکا به این بیماری مبتلا گشته اند. با رویت شدن افراد مبتلا در این کشور ، مقامات افراد بیشتری را برای شناسایی این ویروس در بدنشان مورد بررسی قرار داده اند.
اما این عامل بیماری زا از کجا آمد؟
از آنجایی که این عامل بیماری زا در افرادی مشاهده گردید که به تازگی از مغازه ی غذا های دریایی و فروش حیوانات بازدید کرده بودند احتمال انتقال این عامل از حیوان به انسان قوت گرفت. دانشمندان در تازه ترین مطالعات خود ژن های 2019-nCOV را با 200 نوع ویروس کرونا که حیوانات گوناگونی را در سراسر دنیا تحت تاثیر قرار می دهند مقایسه کرده اند. نتایج آنها ، به تفصیل در مجله ویروس شناسی پزشکی ، نشان می دهد که احتمالاً 2019-nCoV از مارها سرچشمه گرفته است.
دانشمندان خاطرنشان كردند كه دو مار وجود دارد كه در جنوب شرقي چين متداول است و اين شيوع از آن ها سرچشمه مي گيرد: كوره چند باندی (Bungarus multicinctus) و كبرا چينی (Naja atra).
با این حال هنوز نامشخص است که آیا این عامل بیماری زا می تواند مار ها را نیز آلوده کند یا خیر.
مطالعات دیگری نیز منشع این بیماری را به خفاش ها مربوط می داند. نقطه ی مشترک هر دو مطالعه ثابت می کند که این ویروس قطعا از حیوانات وحشی به انسان انتقال پیدا کرده است.
اخیرا عامل اصلی بیماری کرونا، مورچه خوار پولکی معرفی و به اثبات رسیده است
چگونه این عامل بیماری زا موجب بیماری می شود؟
مطالعات نشان می هد که تغییر در یکی از پروتئین های ویروسی در 2019-nCOV باعث می شود این عامل بیماری زا بتواند گیرنده های روی بعضی سلولهای خاص میزبان را بشناسد و به آن متصل شود. این پدیده یک گام مهم برای ورود این عامل به سلول های میزبان است طبق گفته ی محققان تغییر در این پروتئین خاص ممکن است به انتقال ویروس به انسان منجر شود.
آیا این عامل می تواند در بین انسان ها نیز انتقال یابد؟
بله این عامل بیماری زا از انسان به انسان می تواند از طریق موراد زیر منتقل شود:
هوا (عطسه و سرفه)
تماس شخص آلوده (دست دادن، روبوسی)
لمس چشم ها، دهان و بینی با دست ها آلوده
مقایسه ی این ویروس با MERS و SARS
MERS و SARS هر دو عوامل بیماری زایی می باشند که می توانند منجر به ایجاد علائم شدیدی در افراد شوند. اما طبق گفته ی CDC ویروس جدیدی که با نام Cov-2019 شناخته می شود در برخی افراد منجر به ایجاد علائم شدید و حتی مرگ شده است در حالی که در برخی افراد تنها منجر به ایجاد علائم خفیفی از بیماری گشته است. با این حال هر سه عامل ویروسی مذکور می توانند از طریق لمس و موارد ذکر شده در بالا بین انسان ها انتقال پیدا کنند.
طبق گزارشات منتشر شده توسط NPA اولین بار در سال 2012 در عربستان سعودی ویروس MERS در اثر لمس شتر و یا مصرف گوشت و یا شیر آن در این کشور شروع به انتشار گردید.
SARS برای اولین بار در سال 2002 در جنوب چین گزارش شد (از سال 2004 تاکنون هیچ مورد جدیدی گزارش نشده است) و تصور می شود که از خفاش های آلوده انتشار گردیده است.
ویروس جدید مورد بحث نیز همانند MERS و SARS از لمس و یا مصرف حیوانات به انسان منتقل گردیده است.
با این حال در حین شیوع SARS این عامل منجر به مرگ 1 از هر 10 نفر فرد آلوده گردید اما میزان کشته شدگان توسط CON2019 هنوز نامشخص است زیرا اغلب افرادی که در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند بالای 60 سال سن داشته اند.
با این حال ، اخیراً ، گزارش مرگ مرد جوان و سالم در ووهان چین منجر گردید که زنگ خطر برای کل دنیا به صدا در بیاید و نگرانی ها را برای اینکه این ویروس ممکن است از آنچه که فکر می کنند خطرناکتر باشد تشدید نماید
علائم
علائم بیماری توسط ویروس کرونا جدید شامل تب، سرفه و مشکلات تنفسی می باشد. براساس مطالعه جدیدی که در مجله The Lancet منتشر شده است ، این علائم مشابه علائم ناشی از عامل بیماری زا SARS است.
با این حال تفاوت هایی هم میان این دو ویروس وجود دارد. از جمله ی این تفاوت ها می توان به عدم درگیری دستگاه تنفسی فوقانی در COV2019 مانند آبریزش بینی ، عطسه و گلودرد و علائم روده مانند اسهال ، که 20٪ تا 25٪ SARS را تحت تأثیر قرار می دهند نام برد. هیچگونه واکسن و یا درمان دارویی برای این بیماری گزارش نشده است اما دانشمندان شرکت دارویی Regeneron اعلام کرده اند که در حال کار و تحقیق بر روی این مسئله می باشند.
برای تمام بیماری های نشات گرفته از ویروس کرونا استراحت پیشنهاد می شود . دوش آب گرم نیز می تواند به سرفه و تسکین گلو درد کمک نماید. با این حال هیچگونه از این موارد به طور مشخص برای ویروس جدید در نظر گرفته نشده اند
چه راهکار هایی برای پیشگیری این بیماری صورت گرفته است؟
طبق گزارش نیویورک تایمز ، دولت چین بیشتر سفرها به ووهان و همچنین 12 شهر مجاور دیگر را متوقف کرده است. با این کار 35 میلیون نفر تحت نظر و قرنطینه قرار گرفته اند.
طبق همین گزارشات روز یکشنبه ، دولت هنگ کنگ اعلام داشته است که مانع ورود ساکنان شهر استان هوبی یا هر کسی که طی 14 روز گذشته به این استان سفر کرده است ، می شود.
فرودگاه های اصلی در ایالات متحده برای اطمینان از آلوده نبودن مسافران ورودی ، غربالگری انجام می دهند. علاوه بر این ، از روز یکشنبه (26 ژانویه) ، دولت چین فروش حیوانات وحشی را در بازارها ، رستوران ها و به صورت آنلاین ممنوع اعلام کرده است.
به گزارش CDC ، در صورت سفر به ووهان ، باید از تماس با افراد بیمار خودداری کنید ، از حیوانات مرده یا زنده ، بازار حیوانات یا محصولاتی که از حیواناتی مانند گوشت پخته نشده تهیه می شود ، دوری کنید.
برای جلوگیری از مبتلا شدن به این عامل بیماری زا دست های خود را هنگامی که از بیرون باز می گردید 20 ثانیه با آب و صابون شست و شو دهید
اگر به ویروس آلوده شده اید می توانید برای جلوگیری از انتقال آن به دیگران اقداماتی نظیر جدا كردن خود از سایر افراد در خانه ، پوشیدن ماسك صورت و شستن دستان را انجام دهید و فورا به بیمارستان مراجعه نمایید.
چه افرادی در معرض ابتلا به این ویروس ها قرار دارند؟
تمام افراد در معرض ابتلا به این عامل بیماری زا هستند اما کودکان، نوجوانان و افراد مسن پتانسیل بیشتری برای ابتلا به این بیماری را دارند. در فصل پاییز و زمستان بیشترین احتمال ابتلا به این ویروس وجود دارد.
علائم بیماری :
علائم این بیماری بستگی به نوع ویروس و میزان عفونت ناشی از آن دارد. اگر شما مبتلا به یک عفونت خفیف مجاری تنفسی مانند سرماخوردگی هستید، ممکن است علائم زیر در شما نمایان شود:
- آبریزش بینی
- سردرد
- سرفه کردن
- گلودرد
- تب
- به طور کلی احساس خوبی نداشتن
اما انواع دیگری از این خانواده می توانند خطرات بیشتری داشته باشند و علائم قوی تری از خود نشان دهند. این علائم عبارتند از:
- تب، که در صورت وجود ذاته الریه ممکن است بسیار شدید باشد
- سرفه با مخاط
- تنگی نفس
- درد و سفتی در سینه هنگام نفس کشیدن
این عفونت های شدید در افراد مبتلا به بیماری قلبی یا ریه و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، نوزادها و افراد مسن شایع تر است.
نحوه تشخیص عفونت کرونا ویروس:
به منظور تشخیص این بیماری، امکان دارد موارد زیر نیاز باشد:
- تاریخچه پزشکی بیمار، از جمله سوال در مورد علائم بیماری
- معاینه بدنی
- آزمایش خون
- آزمایش خلط گلو یا سینه یا سایر نمونه های تنفسی
درمان :
روش درمان خاصی برای این بیماری ها وجود ندارد. بیشتر افراد به خودی خود درمان می شوند ( به جز ویروس های جدید که نیاز فوری به مراجعه به بیمارستان دارند) اما انجام کارهای زیر برای بهبود هرچه سریتر بیماری لازم است:
- مصرف دارو های بدونه نسخه برای تسکین درد، سرفه و تب. البته به کودکان نباید اسپرین بدهیم
- استفاده از دستگاه مرطوب کننده اتاق یا گرفتن دوش به شما کمک می کند تا گلودرد و سرفه کاهش پیدا کند
- استراحت زیاد
- نوشیدن مایعات
در صورتی که در مورد علائم نگران هستید باید حتما به پزشک مراجعه کنید.
آیا می توان از عفونت این عامل بیماری زا جلوگیری کرد؟
در حال حاضر هیچ گونه واکسنی برای جلوگیری از این ویروس کرونا وجود ندارد. اما با استفاده از یک سری راهکارها شما می توانید خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهید:
- حداقل 20 ثانیه دست ها را با آب صابون بشویید
- از دست زدن به صورت، بینی یا دهان خود با دستان شسته نشده خوداری کنید
- جلوگیری از تماس نزدیک با افرادی که مریض هستند
- تمیز کردن و ضدعفونی کردن سطوحی که اغلب لمس می شود
- سرفه و عطسه خود را با یک پارچه الیافی بپوشانید
- هنگام بیماری در خانه بمانید
منابع
/www.livescience.com/new-…-origin-snakes.html
https://www.livescience.com/new-china-…-faq.html
https://www.sydneysolvents.com.au/assets/full/SOLV1425200LTR.jpg?1498493875
شرکت سفیر آزما کیان واردکننده کیت تحقیقاتی و کیت آزمایشگاهی از تمامی برندهای معتبر در ایران می باشد.
با تشکر از برند اول ایران و همکاری افتخاری با ما سفیر آما کیان
سفارش : 09357007743 و 09128308091
سامانه فروش کیت تحقیقاتی و فروش کیت آزمایشگاهی در ایران
با تشکر پایان نامه من